Odżywcza siła mięty

Latem pachną nią nasze ogródki, a zimą herbaty. Mięta ma wiele właściwości leczniczych o których większość z nas zapomina w codziennym życiu.
Dzisiaj mięta kojarzy nam się już przede wszystkim z gumami do żucia, co niestety jest ogromną stratą. Listki mięty mogą wspomóc nasz organizm w wielu sytuacjach – od rozwiązania naszych kłopotów żołądkowych, aż po uspokojenie naszych nerwów czy poprawienia apetytu. Wszystko to i jeszcze więcej ze względu na bogactwo składników jakie w sobie noszą. Mięta zawiera olejek lotny, karoten, witaminę C i A, rutynę, a także wapń, magnez i potas.
Napar z mięty
Aby przygotować napar wystarczy wsypać łyżkę mięty do kubka bądź filiżanki, zalać wrzątkiem i nakryć spodkiem na około 10 minut. Po upływie wyznaczonego czasu, można odstawić nasz napar na bok, a następne przecedzić przed sitko. Zaleca się picie po pół kubka zarówno przed jak i po posiłku. Wspomoże to nasze trawienie, apetyt i złagodzi wszystkie ewentualne dolegliwości.
Gorąca miętowa kąpiel
Nic nie relaksuje tak bardzo po ciężkim dniu pracy jak gorąca miętowa kąpiel. Aby przygotować takową należy dwie szklanki mięty zalać litrem wrzątku. Następnie powinniśmy wlać nasz napar do wanny, można też dodać kilka kropli olejku zapachowego np. pomarańczowego. Wszystko to mieszamy z ciepłą wodą i pozwalamy sobie na chwilę relaksu.
Mięta w kuchni
Mięta często bywa stosowana także w celach kulinarnych. Idealnie komponuje się z deserami, przez wielu szefów kuchni ceniona jest ze względu na swój świeży aromat i przyjemny na oka kolor. Mięte można dodawać również do sałatek, sosów, herbat, a w lecie do lemoniady i innych chłodzących napojów.

PODZIEL SIĘ: